Haberler

Üniversitemizde "Sıfır Atık Projesi" Uygulanmaya Başlamıştır.

13.05.2019

Sıfır Atık
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın eşi Emine ERDOĞAN Hanımefendinin himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Sıfır Atık Projesi"  Türkiye'de tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarında uygulanmaya başlamıştır. 
 
Üniversitemizde “Sıfır Atık Yönetim Sistemi”ne geçilmiş olup, sağlıklı ve etkin bir şekilde uygulanması ve izlenebilmesi için faaliyetler sürmektedir.
 
"Sıfır Atık”; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.
 
Bu hedef kapsamında; oluşan atıkların sınıflara ayrılarak geri dönüşümlerinin sağlanması, verimliliğin artması, çevresel risklerin azalması, ‘duyarlı tüketici’ duygusuna sahip olunması ve israfın önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. 
 
Sıfır Atık Yönetim Sistemi kapsamında, üniversitemizde sıfır atık noktaları belirlenerek, koridorlara atık kumbaraları yerleştirildi. Sınıflarda, ofislerde, laboratuvarlarda, kütüphanede, yemekhanelerde, bakım onarım atölyelerinde oluşan atıkların koridorlar da bulunan ilgili atık kumbarasına atılması, atıkların kaynağında ayrıştırılması için çok büyük bir önem arz etmektedir.
 
Sıfır Atık Amacı
  • Doğal Kaynakları Verimli Kullanmak
  • İsrafın Önlenmesi
  • Atık Miktarını Azaltılmak
  • Atıkların Kaynağında Ayrıştırılması
  •  Atıkları Geri Dönüştürerek Ekonomiye Katma Değer Sağlamak
  • Gelecek Nesillere Temiz ve Yaşanabilir Bir Dünya Bırakmak